tiistai 18. joulukuuta 2012

Tentin ja välikokeiden tulokset

Tentti ja välikokeet on nyt tarkastettu. Tulokset olivat varsin hyviä, ja eritoten välikokeilla on saatu hyviä arvosanoja. Osin tämä johtuu siitä että toinen välikoe oli helpohko, minkä lisäksi sinne oli lipsahtanut sama 5a-tehtävä kuin ensimmäisessä välikokeessakin. Tästä huolimatta esimerkiksi välikokeen tehtävä 5b oli yhteinen tentin kanssa, ja se oli osattu paljon paremmin välikokeen puolella, joten välikokeen paremmat arvosanat ovat perusteltuja.

Kysymyspaperin kuutostehtävässä pyydettiin kommentteja kurssista kehittämistä varten. Palaute oli pääosin positiivista, ja siinä kiiteltiin luentoja, prujua sekä sovellushenkisyyttä. Kurssia kommentoitiin helpohkoksi ja kaivattiin siihen korkeampaa pakollisten harjoitusten määrää sekä esimerkiksi harjoitustyötä tukemaan itsenäistä osaamista. Myös kurssiblogia sekä viikkoharjoituksia kiiteltiin. Yksi palaute totesi luennoitsijan kehittyneen opettajana vuosia sitten suoritettuun kurssiin SGN-1201 verrattuna. Ilmeisesti siis TTY:n järjestämät pedagogiset opinnot (tai joku muu syy) ovat tehneet tehtävänsä.

Kurssi luennoitiin tässä muodossa toiseksi viimeistä kertaa. Laitoksen kurssit nimittäin organisoidaan uusiksi, ja kurssit SGN-1201 ja SGN-1251 sulautetaan uuteen laajempaan Signaalinkäsittelyn perusteet -kurssiin (5 op). Tästä huolimatta kommentit sekä tenttipapereiden kautta saatu palaute (mitkä asiat ovat vaikeita) on tärkeässä osassa kehitettäessä kurssin uutta versiota keväälle 2014. Kommentteja voi siis jättää Kaiku-järjestelmään tai vaikka tämän blogin kommenttikenttään.

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Vierailuluennot

Tänään kurssilla oli vierailuluentoja signaalinkäsittelyn teollisista sovelluksista:
Ensimmäisen vierailuluennon aiheena oli hänen kehittämänsä ja Ovelinin tuotteistama musiikin nuotinnusjärjestelmä. Menetelmä perustuu ns. Constant-Q-muunnokseenMenetelmän perustalle on toteutettu peli "WildChords", jossa akustisen kitaran avulla voidaan ohjata pelihahmoa. Innovatiivista pelissä on se, että pelatessaan oppii samalla soittamaan kitaraakin. Esityksessä tuli hienosti vastaan kurssilla aiemmin vastaan tulleita elementtejä: (ainakin) spektrin estimointi, audion koodaus sekä koneoppiminen.

Toisella tunnilla tutustuttiin Sandvikin poralaitteisiin, ja tehtiin mielenkiintoinen ekskursio teollisuustalouden periaatteisiin: miksi ja milloin tuotekehitystä tarvitaan. Lopuksi tarkasteltiin joitakin signaalinkäsittelyn sovelluksia liittyen porausprosessin hallintaan ja ymmärtämiseen, joissa kaikissa lähtötietona on joltain anturilta kerättävä häiriöinen mittaustieto.